Translate

Miodowa słodycz - przepisy



Każdy lubi słodkie przysmaki :)

Przedstawiam przepisy z sieci na pyszne miodowe słodkości i życzę smacznego ;)

MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ
Składniki:
Ciasto miodowe:
  2 łyżki miodu   
  2 łyżki mleka 
200g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka

Masa orzechowa:
200g posiekanych orzechów włoskich
100g cukru
120g margaryny
2 łyżki miodu                                                

 Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
250g masła
100g cukru pudru (lub zwykły)
400ml mleka

Dodatkowo:
ok. 400g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na 3 części.
Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni.
Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/index

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŻEBERKA W SOSIE MIODOWYM



Składniki:
1i1/2 kg. żeberek wieprzowych
30 dag. koncentratu pomidorowego
150 ml. miodu
kostka rosołowa
sól
pieprz
bazylia

Wykonanie:
Żeberka natrzeć koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia usmażyć na ciemnozłoty kolor, przełożyć do rondla i podlać rosołem. Dusić do miękkości. Wyjąć żeberka, pozostały sos przyprawić miodem i dusić do momentu,aż sos zgęstnieje. Żeberka polać przygotowanym sosem
 

Przepis pochodzi ze strony  http://pychotka.pl/

-----------------------------------------------------------------------------



TORT PSZCZELARZA


Biszkopt orzechowy

Składniki:
8 jajek, białka i żółtka osobno
150 g drobnego cukru do wypieków
150 g mąki pszennej tortowej
200 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę
i proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 
Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Przygotować dwie formy do pieczenia: jedną tortownicę o średnicy 20 - 21 cm z odpinaną obręczą, drugą metalową miskę 
z wypukłym 'ulopodobnym' dnem o średnicy górnych brzegów identycznych z tortownicą. Wysmarować je masłem
i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Ciasto rodzielić pomiędzy dwie formy, mniej więcej po połowie, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć z foremek po całkowitym wystudzeniu.
Wystudzone biszkopty przekroić na blaty: biszkopt pieczony w tortownicy na 2 blaty, a pieczony w metalowej misce na 3 blaty. Odłożyć.

Miodowe nasączenie do biszkoptu
Składniki :
4 łyżki miodu akacjowego (lub innego łagodnego miodu)
4 łyżki wrzątku

Wykonanie:
Składniki wymieszać w naczyniu, do połączenia. Jeśli miód będzie o stałej konsystencji - najpierw go podgrzać by był płynny. Dopełnić przegotowaną wodą by otrzymać pełną szklankę (250 ml) miodowego płynu.

Krem miodowo – śmietankowy
Składniki:
750 ml śmietany kremówki 36%
500 g serka mascarpone
odrobina żółtego barwnika w żelu/paście (niekoniecznie)
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
7 łyżek miodu akacjowego (lub innego łagodnego miodu) lub więcej do smaku

Wykonanie:
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone i opcjonalnie - odrobinę żółtego barwnika. Ubić (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny miód, skórkę z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Skosztować kremu - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej miodu.
Uwaga: by wzbogacić smak kremu można do niego dodać garść posiekanych orzechów włoskich (tylko do przełożenia tortu, nie do dekoracji).


Przełożenie:
Dekoracją są pszczółki wykonane ze złotej masy marcepanowej bądź zabarwionej na żółto masy cukrowej. Skrzydełka 
z płatków migdałów a prążki z czekolady. Brązowe zabarwienie na torcie to odrobina kremu wymieszana z brązowym barwnikiem w żelu/paście.
Przechowywać w lodówce.


Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  MUFFINY OWSIANE Z MIODEM




 Składniki na 10 sztuk:

250 g mąki pszenne
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
85 g rodzynków
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju

40 g jasnego cukru muscovado
5 łyżek płynnego miodu
Wykonanie:

W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki.
W drugim naczyniu wymieszać jajko, olej, mleko i miód.
Połaczyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać z grubsza, mogą pozostać grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.

Przepis ze strony  http://www.mojewypieki.com/ 

-------------------------------------------------------------------------



CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA MIODZIE


Składniki na zaczyn:
  
2½ łyżeczki suchych drożdży 
   1 łyżeczka cukru   1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:  
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/4 szklanki wody

4 łyżki rozpuszczonego masła

4 łyżki miodu

2 łyżeczki soli
 
2 szklanki mąki żytniej 
3 szklanki mąki pszennej chlebowej



Opcjonalnie:
ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.
Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
Do miski miksera wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę (dodałam trochę więcej niż w przepisie, bo ciasto było zbyt klejące). Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (u mnie foremka o wymiarach 11 x 21 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą/kaszą manną. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2 - 3 razy w trakcie pieczenia (nie jest to jednak konieczne).
Piec w temperaturze 190ºC przez 25 - 35 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione. Piekę z połowy przepisu. 


Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/
------------------------------------------------------------





Składniki na około 40 ciastek:
3 białka
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu
nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.


Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.

Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Przepis ze strony  http://www.mojewypieki.com/ 

---------------------------------------------------------------------------- 




PIERNICZKI KATARZYNKI 


Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Do płynnego miodu (jeśli miód jest o stałej konsystencji należy go podgrzać i lekko przestudzić) dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki.
Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce około 12 - 15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC. Wystudzić na kratce.
* Jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.


Przepis pochodzi ze strony  http://www.mojewypieki.com/ 

----------------------------------------------------------------------



SMOOTHIE TRUSKAWKOWO – KOKOSOWE

Składniki:
1 puszka śmietanki kokosowej (coconut cream, creamy coconut milk) (400 ml)*
450 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy pomijamy lód)
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
kilka kostek lodu
wiórki kokosowe, do dekoracji


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować (można również blenderem). Przelać do szklaneczek, na wierzchu położyć połowę truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.

* jeśli nie posiadacie śmietanki kokosowej, można użyć zwykłego mleka kokosowego, dodając do smoothie np. pół banana, do zagęszczenia 



Przepis ze strony  http://www.mojewypieki.com/ 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz